Bagātīgie tunča salāti!
Klasiskais salātu nosaukums ir “Mimoza”, taču es šos salātus pilnveidoju pēc “savas garšas” mazliet bagātīgākus un krāsainākas.
Parasti tos gatavoju svētku galdam
Tie ir pietiekoši sātīgi, lai paēstu vairāki, kā arī ērti, jo tie garšos labāk, ja tiks paturēti ledusskapī uz nakti, lai “sasūktos”. Tāpēc droši tos var pagatavot vakarā un nākamajā rītā likt galdā!
Pēc pieredzes zinu teikt, ka liela nozīme ir majonēzei kādu izvēlamies. Burciņās un lielajos plastmasa traukos majonēzes mēdz būt želejveidīgas. Iesaku izvēlēties iecienītāko majonēzi (pēc paša garšas izvēles), nopērkot vairākas paciņas. Un arī svarīgi kādu tunci liekam salātos. Noteikti nederēs smalkais, jeb sendviča tuncis. Jāizvēlas tunci gabaliņos. Eļļā vai savā sulā, tas ir gaumes jautājums. Var miksēt, piemēram, divas bundžiņas ar eļļu, divas bez… BET ja izvēlamies tunci eļļā, ir ļoti rūpīgi jānotecina eļļa!!!
Un vēl būtiska nianse – trauks – ietilpīgs un lēzens. Šoreiz salātus taisīju mazliet dziļākā un ne tik lēzenā traukā, bet ideāli ir tāds “lazanjas” tipa stikla trauks.
Trauka ietilpība, kurā gatavoju šoreiz ir 3l, un mums vajadzēs šādus produktus –
- 4 bundžiņas tunča gabaliņos ar eļļu,
- 1 paciņa rīsu (125g),
- 4 vidēji lieluma burkāni,
- 2 vidēja lieluma svaigie gurķi,
- 1 bundžiņa kukurūzas,
- 5 olas,
- Kirštomāti,
- Pesto,
- Siers,
- Citronpipari,
- 3 majonēžu paciņas.
Gatavošanas process:
- Sākam ar to, ka savāram “vārāmās lietas” un ļaujam tām atdzist. Tātad novāram rīsus ( lai nav pārvārīti), burkānus, olas.
- Sagatavojam jau salātu sastāvdaļas – nomizojam gurķus un sagriežam mazos gabaliņos, sarīvējam sieru, kad burkāni atdzisēti nomizojam un sarīvējam un rupjās rīves.
- Atdzisētus rīsus kārtojam trauka apakšdaļā un pārklājam ar biezu kārtu majonēzes ( ņemot vērā, ka šoreiz izmantoju ne tik lēzenu trauku, ar majonēzi neskopojos,jo rīsi būs salātu apakšdaļā, tiem nevaig būt sausiem).
- Pēc tam kārtojam virsū vārītos burkānus.
- Uz burkāniem liekam virsū kukurūzu (varam arī uzlikt, plānu kārtiņu majonēzes, bet šoreiz neliku un bija ok).
- Un kukurūzas kārtojam svaigos gurķus, kuriem pa virsu pesto mērci.
- Un tad kārtojam tunci, visas četras bundžiņas. Pārkaisam ar citronapipariem, uzspiežam nedaudz citronu, pārberam ar plānu kārtu siera.
- Tad veidojam tunča salātu cepurīti – liekam majonēzi, atkal bagātīgu kārtu. Smuki izlīdzinām to.
- Un tad kārtojam uz smalkās rīves rīvētas vārītas olas.
- Tad pārliekam sālātu virsu ar kirštomātiņiem un citrona šķēlītēm. Citrona šķēlītēm ir gan dekoratīva nozīme, gan arī ēdot varēs papildināt skābumu. Ķirštomātiņus var pārkaisīt ar pipariem.
- Salātus apklājam un liekam ledusskapī, lai viss kopā sasūcās.

